Liefde is? Over serotonine, endorfine, dopamine en andere geluksstofjes

Geplaatst 12 februari '15 in Body & Food

Wanneer had jij voor het laatst vlinders in je buik? Was het nadat je de liefde bedreef met je partner? Nadat je een hap nam van die lekkere reep chocolade? Of na die intensieve workout? Met de dag van de liefde in het vooruitzicht, leek het ons een mooi moment op een blog te wijden aan ‘geluksstofjes’: hormonen en neurotransmitters die je een gelukkig en verliefd gevoel geven. Hoe maak jij als health en fitness professional je klanten een beetje gelukkiger? In gesprek met Winni van den Berg, personal trainer en orthomoleculair voedingsadviseur.

TIP: Speel dit liedje af om tijdens het lezen in de juiste stemming te komen…

Winni, welke geluksstofjes zijn er eigenlijk allemaal?
Endorfine is het meest bekende gelukshormoon. Endorfines geven je een fantastisch gevoel. Je voelt je euforisch, en kunt de hele wereld aan. Je voelt minder stress en pijn en bovendien heb je ook minder honger. Een soort lichaamseigen morfine. Serotonine is het stofje dat je stemming bepaalt. Serotonine is een neurotransmitter, en wordt geproduceerd in de hersenen en in het spijsverteringskanaal. Serotonine heeft invloed op je hongergevoel en je slaapritme. Mensen met genetische aanleg voor depressies, maken minder serotonine aan dan mensen die over het algemeen positief gestemd zijn. Dopamine maakt je alert en zorgt ervoor dat je gemotiveerd raakt en blijft. Dopanimes helpen je om juiste keuzes te maken en verhogen je libido. Een tekort aan dopamine maakt je chagrijnig en vermindert je concentratie. Dan zijn er nog een tal van minder bekende stofjes als ghreline, een hormoon dat je helpt te ontspannen en phenylethamine, een stofje dat je een korte boost van gelukkige gevoelens geeft. Laten we het hier even bij houden. Als je voldoende van al deze stofjes hebt, ben je een gelukkig mens.”

cariphy blog endorfine serotine dopamine fitness liefde geluk valentijn

Hoe zorg je ervoor dat je klanten voldoende van deze geluksstofjes aanmaken?
“Veel bewegen is natuurlijk het belangrijkst. Na een training maakt het lichaam van je klant vanzelf endorfines aan en voelt hij een lekkere ‘rush’ van energie, tevredenheid en ontspanning. Serotonine komt vrij na een lichamelijke inspanning, maar ook door zonlicht en voedsel dat rijk is aan gezonde koolhydraten. Bij mooi weer dus lekker trainen in de buitenlucht, zodat je klanten extra serotonines aanmaken. Het eten van eiwitrijk voedsel stimuleert de aanmaak van dopamine. Is je klant regelmatig een beetje chagrijnig? Zorg dat er voldoende vis, kip, bonen en zuivel op zijn menu staan. Focus na een training ook extra op het gevoel na de training. Voelt het prettig voor de klant? Dit kun je in een volgende training gebruiken wanneer het je klant allemaal wat zwaarder valt. Denk aan dat heerlijke gevoel na de training!”

Slimmer en sneller trainen
Met behulp van de software van FitMasterFreddy kun je als personal trainer je klanten slimmer en sneller trainen. Ben je benieuwd hoe het werkt? Probeer het helemaal gratis uit! Maak hier een account aan.

Hoe houd jij je kennis gelukkig en gezond?

FitMasterFreddy brengt je 2-wekelijks op de hoogte van het laatste nieuws uit de health en fitness branche. Spijker je vakkennis bij met onze tips & tricks.

Schrijf je in